KUNSTENPLATFORM PLAN B

The first Stone Soup gathering

Vandaag vindt de bijeenkomst plaats en moeten we ons klaarmaken om ‘the stone soup’ te bereiden. We worden wakker en maken het deeg voor de pizza's klaar. We rijden naar Noeveren en beginnen met het voorbereiden van de ruimte. We lopen wat rond en zoeken nog wat wild onkruid: wilde spinazie, brandnetel, rucola, hopscheuten. Vooraleer de eerste mensen aankomen, is er nog net voldoende tijd om de poster voor de volgende bijeenkomst af te drukken. Deze zal plaatsvinden komende zaterdag in de motorclub 'The Unicorns'. Sommige buren die we de afgelopen dagen hebben ontmoet, komen ingrediënten brengen: een kaart, een kaars, groenten uit hun tuin, eieren, melk, bier... We zijn verrast over de hoeveelheid en diversiteit, zowel in de ingrediënten als in de mensen die besloten mee te doen. 

We hebben contact opgenomen met enkele ecologische groepen uit de regio om meer te weten te komen over de strijd die ze sinds de jaren '80 doormaken om de plaats te beschermen tegen speculatie met onroerend goed en om te strijden tegen het dumpen van afval aan de oude kleiputten. Dominique en Hein zijn ook afgezakt en delen hun ervaringen over verschillende actiegroepen van de Rupelstreek. Verschillende buren koken ook mee. Verhalen over de plek en de gewone informele praatjes zweven tussen het pizza eten door. De bijeenkomst gaat door tot het donker wordt. Uiteindelijk duikt er een interessant gesprek op over de niet-monetaire uitwisseling die we voorstellen en het gesprek lijkt oneindig door te kunnen gaan. Uiteindelijk moeten we de conclusie in het midden laten, alles inpakken en vertrekken richting de volgende tuin die ons zal hosten.

Duobeelden: Laura Gieseke


Inés en Michela zetten eten en onze eetcultuur in als artistiek medium, en stellen zo onze sociale en fysieke omgeving in vraag. Voorzien van niet meer dan een draagbare oven en wat keukengerei, trekken ze met Stone Soup gesprekken op gang met het maken van een gerecht als bindmiddel.

Lees hier meer over het project.