KUNSTENPLATFORM PLAN B

Notities uit Areaal IV: Mapping

Gehost door Annelys Devet in studio Devet, Sint-Pieters-Leeuw

Areaal is een lerend netwerk  rond artistieke praktijken buiten de stad. In 2022/23 bestaat Areaal uit platform voor architectuur en ruimte AR-TUR, buitenshuis netwerk, kunstruimte voor co-creatie, ambacht en diversiteit Manoeuvre & laboratorium voor hedendaagse transdisciplinaire kunst nadine, los-vast kunstcollectief Seasonal Neighbours, praktijk voor zachte kracht en radicale verbeelding DEVET en het performance-ruimtelijk collectief TAAT. Naast de kernpartners van het netwerk worden de kunstenaars die deelnemen aan het door Kunstenplatform PLAN B ondersteunde Veldwerktraject en geïnteresseerden in het specifieke thema van de dag uitgenodigd om aan de bijeenkomsten deel te nemen.

Elke bijeenkomst wordt vormgegeven rond een thema dat door een van de deelnemers aan het netwerk wordt gekozen. Het doel van deze bijeenkomsten is om praktijken en ervaringen met het creëren en ondersteunen van artistiek werk buiten de stad met elkaar en met de aangesloten kunstenaars te delen. Dit creëert een weefsel van gedeelde kennis rond kunst en/in het landelijk gebied en genereert hopelijk meer vruchtbare grond voor artistieke praktijken in de landelijke omgeving.

De derde bijeenkomst van Areaal was een samenwerking met praktijk voor zachte kracht en radicale verbeelding studio Devet. In de setting van de studio gelegen in het Pajottenland, stelt de onderzoekster en participatief ontwerper Annelys Devet haar praktijk voor met als belangrijkste voorbeelden haar Subjective Editions, subjectieve mappings van steden of gebieden met een groep van bewoners en Disarming design from Palestine, haar designlabel voor ontwerpen uit Palestina. Vanuit die twee praktijken, waarvoor de studio in het Pajottenland ook de draaischijf is, zoomen we in op mapping als praktijk en het mappen van praktijken. 

MAPPING VAN & ALS PRAKTIJK

Tijdens haar PHD onderzoek aan Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA), onderzoekt Devet de voorwaarden van designpedagogie om onderdrukking en onrechtvaardigheid tegen te gaan door de daad van ontwerpen. Tijdens dat onderzoek werden mappings zoals de vorige van praktijken steeds meer van belang.

Hoe kunnen we onze praktijk begrijpen door het maken van deze maps? Welke verbindingen leggen we? Wat is belangrijk en wat niet? Hoe circuleren ideeën, geld of personen binnen onze praktijk? Mappings als deze helpen ons deze belangrijke vragen te stellen en te begrijpen. Aan de hand van deze praktijken maken alle Veldwerk-kunstenaars een map van hun onderzoek binnen Veldwerk.  

ORGANISATOR

DEVET is een praktijk voor zachte kracht en radicale verbeelding, opgericht door Annelys de Vet (1974, NL), een in België gevestigde ontwerper, pedagoog en onderzoeker. De Vet is momenteel PHD onderzoeker bij ARIA, een praktijkgeleide doctoraatsstudie aan de Sint Lucas Hogeschool voor de Kunsten en Universiteit Antwerpen, waar ze onderzoek doet naar de voorwaarden van designpedagogie om onderdrukking en onrechtvaardigheid tegen te gaan door middel van design.

https://www.bureaudevet.be