Over ons

Kunstenplatform PLAN B ondersteunt makers in verschillende disciplines bij het produceren en presenteren van, en reflecteren over hun artistieke praktijk. Doorheen locatiespecifieke projecten dagen we kunstenaars uit een gesprek aan te gaan met de wereld rondom, met een focus op het collectieve, het niet-stedelijke en het kleinschalige. Van 2015 tot en met 2018 gebeurde dit in de vorm van Kunstenfestival PLAN B. In 2019 werd de organisatie omgedoopt tot Kunstenplatform PLAN B, en waren we als co-curator betrokken bij het havenfestival KONVOOI (i.s.m. Het Entrepot) en straatkunstfestival Sorry Not Sorry (i.s.m. Stad Gent). In 2020 vindt de eerste editie plaats van het collectieve onderzoekstraject PLAN B/Veldwerk.
 

Veldwerk

Veldwerk is een collectief onderzoekstraject gericht op de niet-stedelijke ruimte. Hiervoor nodigen we acht kunstenaars uit om een onderzoek op te starten in interactie met een specifieke locatie, geschiedenis, gemeenschap... Samen stellen we open vragen: een zoektocht naar de waarde van het kleinschalige en hoe we collectieve dynamieken kunnen opstarten en bewaren, met een diffuse veelheid aan micro-onderzoeken als resultaat. De documentatie van deze onderzoeksprojecten wordt verzameld op deze website.
 

Veldwerk 2020 is Pim Cornelussen (NL), Inés Ballesteros & Michela Dal Brollo (ES/IT), Ciel Grommen & Maximiliaan Royakkers (BE), Max Pairon (BE), Sibran Sampers (BE), Maxime Vancoillie (BE), Maite Vanhellemont (NL) en Bert Villa (BE).
 


Kunstenfestival PLAN B

In 2015 sloegen drie jonge kunststudenten in het West-Vlaamse dorp Bekegem de handen in elkaar. Vanuit de vaststelling dat hedendaagse kunst amper zijn weg vindt buiten de stad organiseerden ze de eerste editie van Kunstenfestival PLAN B. Het dorp werd een tijdelijke vrijhaven, waar de kunstenaars bij gastgezinnen verbleven, in interactie gingen met de omgeving en haar inwoners, haar geschiedenis en haar verhalen, en hun creaties in de publieke ruimte en bij mensen thuis presenteerden. Het festival kende een gestage groei, en presenteerde/produceerde tijdens haar laatste editie in 2018 werk van meer dan veertig kunstenaars. Een archief van de verschillende edities vind je hier


Team 

Leontien Allemeersch, Vincent Focquet, Zoë Hoornaert & Ewoud Vermote


Medewerkers 2020

Mira De Schepper, Eva De Wolf, Laura Gieseke, Trice Hofkens, Camie Karstanje, Emma Keppens, Sara Plantefève-Castryck, Esther Schelfhout, Kim Snauwaert, Lore Snauwaert & Adriënne van der Werf