KUNSTENPLATFORM PLAN B

First day in Noeveren

In de ochtend bezoeken we Noeveren. Daar zien we oude fabrieksschoorstenen die eruitzien als oude torens die boven de stad oprijzen. De kleur van het dorp is steenrood en het abnormale ervan trekt ons aan. We vinden enkele plekken waar mensen samenkomen, die hier en daar spontaan lijken te zijn ontstaan. Hier blijken een paar stoelen en een kleine tafel voldoende om gemeenschappelijke plek te creëren. We besluiten deze plekken te gebruiken als observatieplek en leren de lokale bevolking en het ritme van de plek kennen. We zien dit als een plek die verhalen uit het verleden in zich draagt.

Wandelend door Noeveren beginnen we pijlen te volgen die met spuitbussen op de muren zijn gemarkeerd. We wandelen langs verlaten plaatsen, en we stuiten zo per ongeluk op een motorclub genaamd The Unicorns. Hier ontmoeten we de eerste persoon die essentieel zal blijken bij het verdere verloop van ons verhaal. We hebben een gesprek met The Unicorns en stellen hen voor om een van de komende dagen voor hen te koken. Ze zijn lichtjes verward door ons voorstel maar ze staan ervoor open en we maken een afspraak voor komende zaterdag.

’s Avonds zullen we slapen in een andere tuin. Om die te kunnen bereiken moeten we een eilandje vol vogels voorbij wandelen. Vogels zingen luidop, zoals ze ook de voorbije dagen deden. Vuur maken blijkt moeilijk, aangezien we geen hout meer hebben en enkel nat hout kunnen vinden, maar we hebben het gehaald! ’s Morgens worden we vroeg gewekt door een luid gevecht tussen twee naburige hanen. 

Inés en Michela zetten eten en onze eetcultuur in als artistiek medium, en stellen zo onze sociale en fysieke omgeving in vraag. Voorzien van niet meer dan een draagbare oven en wat keukengerei, trekken ze met Stone Soup gesprekken op gang met het maken van een gerecht als bindmiddel.

Lees hier meer over het project.