KUNSTENPLATFORM PLAN B

Uitwijken - Stokveldewijk

In oktober 2021 sloegen Uitwijken en Kunstenplatform PLAN B de handen in elkaar en nodigden zes kunstenaars uit: Gilles Dedecker, Nina de Vroome, Sebastian Dingens, Elien Ronse, Betül Sefika en Julie Van Kerckhoven. 

Rondom het Stokveldepad ligt een charmante en onbekende Brugse woonwijk. Doorspekt van verborgen wandelpaadjes, aparte huis- en tuinarchitectuur en absurdistische stadsplanning vormt de Stokveldewijk  (Sint-Michiels, Brugge) het ideale decor voor een kunstenroute. 

Deze zes kunstenaars gingen, elk geheel op eigen wijze, de wijk ontdekken en ontrafelen. Drie weken lang werd de wijk hun thuis, maar ook voor Kunstenplatform PLAN B en Uitwijken. In de Veeweidestraat vonden ze een tot de verbeelding sprekend pleintje en installeerden er een barwagen en een herfstterras. Elke week werd een weekprogramma in de brievenbus gedropt. Een petanque-tornooi, een filmvertoning, een honden-fotoshoot, een thee-en tekensessie, een radio-uitzending: allerhande activiteiten passeerden de revue.

Te midden van dit gezellig najaarsoptimisme gingen de zes kunstenaars aan de slag. Ze spraken met bewoners of maakten observaties. Wandelden en mijmerden. Ze noteerden in schetsboekjes en verdwaalden in het netwerk van straten en pleintjes, tuinen en verborgen grenzen, geschiedenissen en verhalen. De werken die ze tijdens dit verblijf maakten, presenteerden ze een weekend lang in de vorm van een atypische kunstenroute. Iedere kunstenaar maakte zijn eigen verbindingen in de wijk gebaseerd op hun persoonlijke ervaring en het werk dat eruit voortkwam. Tijdens het afsluitweekend nam ieder van hen je mee langs nieuwe wegen, verrassende zijsporen en verbeeldende plekken in de wijk met een rondleiding. Een speels onderzoek naar vormen van nabijheid en de rol die kunst en kunstenaar hierin kunnen spelen. Laat je leiden doorheen de Stokveldewijk, verplaats je in hun blik, en wie weet wat er komt bovendrijven.

Dit project werd gerealiseerd in samenwerking met Uitwijken
Uitwijken is een mobiel cultuurhuis dat naar de Brugse wijken trekt geïnitieerd door Brugge+. Ze brengen een divers en volledig gratis cultuuraanbod dicht bij de bewoners. De openbare ruimte is het speelveld en de doelgroep is allerbreedst: in het Uitwijken-cultuurhuis is iedereen thuis. Meer informatie: www.uitwijken.be

Beeld:  © Isaac Ponsele

Notities