KUNSTENPLATFORM PLAN B

Veldwerk III bijeenkomst: Nina de Vroome

Doorheen het Veldwerk-traject komt de groep op gezette tijdstippen samen. Elk om zijn beurt nodigt een kunstenaar de anderen uit voor een moment van uitwisseling, op een locatie die op dat moment relevant is voor diens onderzoek. Op 25 januari 2024 nam Nina de Vroome de groep mee naar Bois-du-Luc, een gemeente gebouwd op de geschiedenis van haar mijnverleden. Ze bezochten er het mijnmuseum en keken naar een montage van beelden die Nina er filmde. 

De straatnamen van Bois-du-Luc refereren naar de vier windrichtingen, met daaromheen een ring van heiligen: Rue Saint-Patrice, Rue Saint-Emmanuel en Rue Sainte-Barbe. Als je van de Rue du Nord naar de Rue du Midi kijkt, zie je in het verlengde een vrijstaand statig huis staan. Dit was het huis van de directeur van de mijn waar alle inwoners van Bois-du-Luc werkten. Ja, allemaal, want wanneer iemand ontslagen werd, moest hij en zijn familie vertrekken uit de cité. 

Wat is er vandaag nog over van de mijnwerkerscultuur? In hoeverre heeft de architecturale vorm van de cité een invloed op de manier waarop Bois-du-Luc wordt bewoond? En hoe kan dit collectieve verleden in het heden worden geactiveerd? 

Deze vragen hoopt Nina de Vroome als filmmaker en schrijver te beantwoorden. 

Beelden © May Abnet, Elien Ronse