Sibran Sampers

Minidocu 'Expeditie Solitaire II'


Beeld: Pia De Vylder & Viktor Van HoofDeze zomer voltooide Sibran Sampers voor PLAN B/Veldwerk zijn Expeditie Solitaire I & II. Beide kaderden binnen het project tidal sidle (noun) - a furtive advance under the influence of tidal forces:, waarvoor hij tweemaal naar het klaverbladcomplex in Brugge trok. Daar, tussen de E40 en E403 in, bouwde hij een desolate brug over de Lijsterbeek; onttrokken aan het zicht van de duizenden bestuurders die er dagelijks omheen rijden.

Tijdens Expeditie Solitaire II liet Sibran zich vergezellen door filmmakers Pia De Vylder en Viktor Van Hoof. Samen realiseerden ze een audiovisueel verslag van deze opmerkelijke expeditie, die we nu tijdelijk online ter beschikking stellen.Ontdek hieronder de mini-documentaire Expeditie Solitaire II


"Aanvankelijk wilde ik in Het Bos een monument oprichten; een mooie, doordachte, gestileerde Killroy was here. Het moest iets worden dat de tand des tijds kon doorstaan, iets uit beton. In mijn verbeelding zou er mos op groeien, het ding zou verdwijnen onder de begroeiing en ooit door werklui ontdekt worden. Misschien zou het zelfs in die mate de eeuwigheid doorstaan dat het monument, in het jaar 2877 laat ons zeggen, door archeologen ontdekt zou worden. Of door aliens. Of gemuteerde, hyperintelligente ratten. Ik veronderstelde dat die zich een pak vragen zouden stellen. Of helemaal niet. Uiteindelijk was het vooral ik die mezelf vragen stelde. En ik stelde mezelf in vraag. Woorden als potsierlijk en pedant, zelfs koloniaal kruisten daarbij geregeld mijn gedachten."
- Sibran Sampers, fragment uit 'Bewegen zonder breken' voor tidal sidle

Met de steun van Cera, de Vlaamse overheid, de Nederlandse Ambassade in Belgiƫ.

 

Kunstenaar Sibran Sampers werkt binnen het traject PLAN B/Veldwerk aan tidal sidle - a furtive advance under the influence of tidal forces: een onderzoeksproject waarin hij zijn fascinatie voor water(wegen) registreert en erover reflecteert. Een uitgekiende plek aan een oever vormt het vertrekpunt van zijn gedachtestroom. Tijdens dit langlopend traject wil hij op verschillende plekken tijdelijke sporen nalaten en werken met wat rondom hem aanwezig is.
Lees hier meer over het project.

 

 

Notities